Clinica Bucuresti
Intrarea Tudor Stefan 58, sect. 1


Clinica Constanta
Str. Bogdan Voda 75, etaj 2

Facilitati pentru pacientii
ce vin de la distanta la clinica din Bucuresti

Liposuctie & Abdominoplastie * Luxury Aesthetics by Dr. Morad Iancu

 

v Clinica recomandata de Catalin Botezatu

         
 

Tipuri de liposuctie
tumescenta
cu ultrasunete
asistata mecanic
asistata cu LASER
asistata cu apa

Zone de liposuctie
abdominala
coapse
fese
picioare si glezne
spate femei
brate
fata si gat
flancuri barbati
sani la barbati

Masuri de siguranta
complicatii
farmacologie
postoperator

Abdominoplastie
tehnici
riscuri
recuperare

 

Farmacologia liposuctiei

Farmacologie liposuctiei tumescente cu anestezie locala

Liposuctia moderna, indiferent daca este asistata sau nu, are la baza tehnica tumescenta. Tumescent inseamna umflat si ferm. Pacientului i se injecteaza in zonele cu exces de grasime o solutie ce contine un anestezic local (lidocaina) si un vasoconstrictor pentrua reduce sangerarile (epinefrina). Aceste zone devin tumescente. Anestezia locala profunda persista mai multe ore dupa operatie.

Studiul farmacocinetic a demonstrat siguranta totala a procedurii de liposuctie cu lidocaina ca anestezic local. In general complicatiile severe ale operatiilor de liposuctie au fost asociate cu indepartarea de depozite adipoase in exces, efectuarea mai multor operatii in cadrul aceleiasi sedinte sau folosirea anesteziei generale.

Doza sigura de lidocaina tumescenta este estimata la 45 mg/kg pentru pacientii cu greutate sub medie si 50 mg/kg pentru pacientii cu greutate medie si supraponderali. (Tehnica Tumescenta, J. Klein, Mosby Publishers, 2000). Lidocaina poate fi toxica in masura in care concentratia din sange depaseste pragul de 6 mg/litru. Motivul principal al sigurantei operatiei de liposuctie cu anestezie locala este ritmul de absorbtie extem de scazut al lidocainei in sange.

Anumite medicamente precum antidepresivele SSRI (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei), antibioticele (eritromicina) sau antifungicele cu ketoconazol si fluconazol, pot degrada enzima din ficat (citocrom P450 3A4) necesara metabolizarii lidocainei. Aceste medicamente incetinesc metabolismul, crescand cantitatea de lidocaina din sange si conducand la cresterea toxicitatii lidocainei. Medicamentele trebuie intrerupte cu minim 10 zile inainte de operatie sau doza de lidocaina trebuie redusa la mai putin de 35 mg/kg.

Solutiile de lidocaina disponibile au un pH acid pentru a creste solubilitatea lidocainei si pentru a extinde termenul de valabilitate al epinefrinei. Solutiile acide produc un usor disconfort la injectare, resimtit ca o intepatura, care se poate insa diminua prin adaugarea de bicarbonat de sodiu pentru neutralizarea pH-ului.

Anestezicele locale tind sa blocheze fibrele nervoase cu diametru mic, ce mediaza durerea si temperatura, mai mult decat pe cele cu diametru mare, ce mediaza presiunea si vibratiile. In consecinta pacientii nu vor resimti durere in timpul operatiei de liposuctie tumescenta, insa pot simti vibratii si o usoara senzatie de abraziune.

Metoda de liposuctie tumescenta este asociata cu un risc extrem de mic la infectii postoperatorii. Studiile in-vivo au aratat ca anestezia locala tumescenta este bacteriostatica (impiedica dezvoltarea bacteriilor) si bactericida (distruge bacteriile). Operatia de liposuctie tumescenta se enumera printre procedurile chirurgicale cu cea mai mica incidenta de infectii postoperatorii.

Interactiuni medicamentoase cu lidocaina

Lista urmatoare cuprinde medicamentele cunoscute pentru interactiunea cu lidocaina, crescand riscul de reactii adverse. Majoritatea interfereaza cu metabolizarea lidocainei prin inhibarea enzimei localizate in ficat Citocrom-P450 3A4 (CYP3A4), in consecinta incetinind ritmul de eliminare al lidocainei din corp. Alte medicamente precum fenitoina (Dilantin) pot interfera cu lidocaina fara a inhiba metabolizarea acesteia.

Se recomanda fie intreruperea administrarii acestor medicamente cu 1-2 saptamani inainte de procedura de liposuctie, fie ca dozajul de lidocaina sa fie limitat la aproximativ 35 mg/kg.

Anestezice: propofol (Diprovan)
Antiaritmice: amiodarona (Cordarone)
Antibiotice: ciprofloxacin (Cipro), claritromicina (Biaxin), eritromicina
Antidepresive: amitriptilina (Elavil), clomipramina (Anafranil), fluoxetina (Prozac), fluvoxamina (Luvox), nefazodona (Serzone), paroxetina (Paxil), sertralina (Zoloft)
Antifungice: fluconazol (Diflucan), itraconazol (Sporanox), ketoconazol (Nizoral), miconazol (Monistat)
Antineoplastice: tamoxifen (Nolvadex)
Antiepileptice: carbamazepina, divalproex (Depakote), fenitoina (Dilantin), acid valproic (Depakene)
Benzodiazepine: alprazolam (Xanax), diazepam (Valium), flurazepam (Dalmane), midazolam (Versed), triazolam (Halcion)
Blocant beta-adrenergic: propranolol (Inderol)
Blocante ale canalelor de calciu: amiodarona (Cordarone), diltiazam (Cardiazam), felodipina (Plendil), nicardipina (Cardene), nifedipina (Procardia), verapamil (Calan)
Scaderea colesterolului: cervivastatin (Baycol), atorvastatin (Lipitor), lovastatin (Mevacor), simvastatin (Zocar)
Imunosupresante: ciclosporina
Inhibitori histaminici H2: cimetidina (Tagamet)
Inhibitori de proteaza: dietilditiocarbamat, indinavir, nevirapina (Viramune), nelfinavir (Viracept), ritonavir (Norvir), saquinavir (Invirase)

Mai multe informatii si recomandari vor fi oferite in timpul consultatiei. Pentru a programa o consultatie gratuita va rugam sa sunati la 0723 171 316.

 

Dr. Ioana Tuhar

Sunati la 0723 171 316 si programati o consultatie gratuita,

sau completati formularul si va vom contacta

Nume:

Tel:

E-mail:

Intrebari, mentiuni (optional):


Tratamentele de liposuctie si abdominoplastie sunt recomandate pacientilor de peste 18 ani
Politica de confidentialitate

 

© Luxury Aesthetics / Dr. Morad Iancu